WordPress este o platformă foarte populară folosită de aproximativ 75 de milioane de site-uri. Scriptul pentru WordPress a fost dezvoltat în 2003 și varianta 4.7 a acestuia a fost descărcată de mai bine de 19,700,000 de ori. Mai mult, variantele mai vechi ale scriptului au fost descărcate de peste 196 de milioane de ori. Aceste statistici sunt suficiente pentru a ne da seama că WordPress este o platformă foarte versatilă, având în vedere că numărul de site-uri care folosesc acest script este în continuă creștere.
Avantaje şi dezavantaje
Un avantaj major pentru care mulți folosesc scriptul WordPress este faptul că acesta primește update-uri constante. Update-urile sunt folositoare nu doar pentru a adăuga noi caracteristici site-ului dar şi pentru a rezolva bug-uri şi/sau problemele de securitate. Pe de altă parte, acesta poate fi şi un dezavantaj, deoarece pentru unii deținători de site-uri poate fi neplăcut să facă update la WordPress la fiecare X zile.
Gratuitatea este şi ea un avantaj major. Evident, pentru a menține un site deschis, deținătorul va avea nevoie de un host şi de un domeniu, dar scriptul propriu zis de WordPress este absolut gratuit. În plus, multe teme sunt disponibile în mod gratuit, permițând utilizatorilor să schimbe aspectul site-ului oricând. Un dezavantaj ar fi faptul că temele mai elegante nu sunt gratuite, dar în general nu au prețuri exorbitante. Sunt șanse ca după o căutare mai amănunțită să găsiți tema ideală, ori la preț zero ori pentru o sumă relativ mică.
WordPress e foarte popular printre bloggeri, sau printre cei care nu au nevoie de un site foarte complex. Popularitatea platformei se datorează şi faptului că este relativ ușor de utilizat. Instalarea scriptului pe un host poate părea puțin dificil la început, dar nu consumă foarte mult timp. Pentru mulți deținători de site-uri este mai ușor să instaleze WordPress-ul decât să programeze un site de la zero, deoarece nu au nevoie de cunoștințe avansate pentru a lucra în WordPress. În principal, deținătorii de site au nevoie doar de puțin timp pentru a se familiariza cu sistemul apoi sunt liberi să posteze noi informații pe propriul site fără să se preocupe cu aspecte de programare.
Scriptul WordPress are foarte multe plugin-uri disponibile, unele dintre ele axându-se pe SEO. Search Engine Optimization poate fi o zonă complicată pentru cei care nu au experiență în domeniu, de aceea plugin-urile sunt foarte folositoare pentru că simplifică procesul adăugării de meta tags (printre altele).