Există un total de peste 1,700,000,000 de site-uri pe internet. E important de menționat faptul că în 2015, cu doar 4 ani în urmă, acel număr era mai mic de jumătate. La fel de important de menționat este faptul că acest număr continuă să crească, deși pare că există un surplus de site-uri web. Odată cu numărul de site-uri a crescut şi industria webdesign-ului. Dacă accesați site-uri precum Wayback Machine veți vedea o diferență majoră între felul în care arătau site-urile în anii 90 şi felul în care arată site-urile în 2019.
Evoluția webdesign-ului
În ziua de azi e foarte ușor să construiești un site chiar dacă nu ai foarte multă experiență în domeniul webdesign-ului. De-a lungul anilor au apărut foarte multe platforme şi programe care au fost dezvoltate să faciliteze crearea unui site de la fundație până la ultimul etaj. În schimb, lucrurile stăteau altfel în urmă cu 20, 10, sau chiar 5 ani.
Majoritatea site-urilor care au fost create la „începutul internetului” (adică în 1991) erau foarte simple şi aveau doar text, imaginile fiind folosite rar. Mai mult, limbajul CSS a devenit popular abia pe la începutul anilor 2000, ceea ce înseamnă că aspectul paginilor era foarte rudimentar şi nu la fel de stilizat precum site-urile din ziua de azi.
Odată cu dezvoltarea uneltelor necesare pentru a crea pagini de internet mai sofisticate, webdesign-ul a luat o întorsătură mai agresivă. Diverse platforme permiteau oricărui user să-şi creeze propriul site, şi având în vedere că nu toate lumea avea cunoștințe în domeniul designului paginile arătau oarecum haotic. Design-urile site-urilor erau foarte ostentative, folosind GIF-uri animate sau clipuri audio care rulau imediat ce un vizitator deschidea o anume pagină.
Acest trend nu a supraviețuit anilor, şi comparativ cu design-urile din 2019 multe site-uri vechi par a fi de prost gust. Unele site-uri vechi reprezintă pur şi simplu produse ale vremii şi pot avea un farmec aparte, însă webdesign-ul în general a evoluat foarte mult de atunci.
Animaţiile sunt încă folosite pentru anumite site-uri, însă comparativ cu paginile vechi, site-urile de astăzi par a aborda metoda „less is more”. Paginile sunt mult mai elegante prin simplitatea lor, folosind un număr limitat de culori care se îmbină perfect. Per total, design-ul paginilor e mult mai subtil şi reușește să atragă vizitatori noi prin simplitate.
Flash-ul era foarte popular spre sfârșitul anilor ’90, permițând vizitatorilor să interacționeze cu site-ul în diferite modalități. De asemenea, flash-ul permitea implementarea animaţiilor şi a elementelor grafice în paginile site-urilor. În 2019 însă Flash-ul nu mai este deloc popular, din diverse motive, unul dintre acestea fiind faptul că nu este ideal pentru SEO. Multe site-uri au renunțat complet în a folosi Flash, şi la un moment dat anumite browsere nu vor permite utilizarea programului, Flash-ul fiind înlocuit de tehnologii precum PHP sau JavaScript.
Motive pentru evoluția webdesign-ului
Există multe motive pentru care site-urile vechi arată atât de rudimentar. Tehnologia nu era la fel de avansată în anii ’90 şi nu aveam niciun punct de referință vis-a-vis de cum ar trebui să arate un site. Multe site-uri vechi au adoptat trend-urile timpului, şi, deși nu arată la fel de bine în 2019, sunt totuși interesant de privit. Multe platforme au devenit foarte populare, şi site-urile care aveau un public uriaș au realizat faptul că webdesign-ul joacă un rol major când vine vorba de marketing.